Dags att välja sida inför riksdagsvalet
Osund konkurrens är en av de viktigaste frågorna för byggbranschen. Men valrörelsen är ljummen och har fel fokus. Det tycker fyra byggnadsarbetare på Skanska som tar tempen på viktiga frågor inför det stundande valet.
Med en knapp månad till valet stämmer vi träff med fyra Skanskabyggare utanför ombyggnaden av Gallerian i Stockholm. Det är den varmaste sommaren i mannaminne och hjulen går på högvarv. Men är valtemperaturen i bodarna lika hög?
– Nej, det märks inte alls att det är valår, varken på jobbet eller utanför, konstaterar betongarbetaren Johan Tolinsson.
– Det är så ljummet, säger träarbetaren Stefan Slottensjö. Men alla pratar ju om samma sak, det blir ingen spännande valrörelse. Det är en tävling i vem som satsar mest på polisen.
Debatten har till stor del kretsat kring integration och kriminalitet. Fel fokus, menar Stefan Slottensjö.
– Jag förstår att det finns en oro, men den handlar inte om gängbråk i Malmö. Utan om framtiden: bostäder och jobb, helt enkelt.
Trots en rekordhög byggvolym har de stora byggbolagen allt färre egna anställda. Underentreprenörer kommer in i stället och erbjuder utländsk arbetskraft till en lägre kostnad.
Den osunda konkurrensen är en av de viktigaste frågorna just nu, och en bidragande orsak till att högerpopulism och rasism ökar, anser de fyra byggnadsarbetarna.
– När många från andra länder kommer hit och jobbar med sämre villkor, då blir det väldigt svårt för svenska ungdomar att få jobb. Det måste man se över, säger snickaren Christoffer Linder.
Ordning och reda på arbetsmarknaden är grunden för ett samhälle där alla har jobb och framtidsutsikter. Johan Tolinsson menar att vikten av schyssta villkor borde vara mycket mer framträdande i debatten. Arbetsmiljön är en annan bortglömd fråga, tycker Christoffer Linder.
– Det måste bli lättare att ställa folk till svars för dödsolyckor. I den allmänna debatten pratas det alltid om polisers säkerhet. Faktum är att det är flest byggnadsarbetare som omkommer.
Trots att det är nära till valet har ingen av dem satt sig in i hur partierna ställer sig i olika frågor. Vi redovisar några av förslagen, som att inrätta ett statligt byggbolag (V), förenkla plan- och bygglagen (Alliansen och SD) och sänka taket i a-kassan (Alliansen). De diskuterar ingående – och avvisar förslagen ett efter ett.
– Att förenkla regelverk och göra saker snabbare känns som en genväg. Det är ändå reglerna som har byggt samhället och vi har kunnat bygga rätt okej genom åren, säger snickaren Christoffer Linder.
Oron inför framtiden är påtaglig hos de fyra byggnadsarbetarna. Inte minst för att en lågkonjunktur verkar vara på väg.
– Mina ungar är 15 och 17 år gamla. Hur ska de få jobb? Är det någon här som rekommenderar byggbranschen till sina barn? frågar Stefan Slottensjö retoriskt och får flera ”neeej” till svar.
– Yrket ja, men inte branschen, svarar Slottensjö på sin egen fråga. Det är för osäkert med jobben.
Men oron handlar också om det parlamentariska läget de kommande åren.
– Det kommer att bli tufft att bilda regering. Allra värst vore det med nyval, alla skulle påverkas ekonomiskt, säger Johan Tolinsson.
Stefan Slottensjö tippar på att en borgerlig allians bildar regering med stöd av Sverigedemokraterna. Enligt partiernas egna förslag kan det innebära uppluckrad anställningstrygghet, lägre a-kassa och en satsning på särskilda låglönejobb.
– Jag tror att vi får se en rejäl högersväng. Och förändringarna kommer att bli mycket tydligare än vid förra alliansregeringen, säger Stefan Slottensjö som är en känd vänsterröst inom Byggnads.
– Det skulle nog bli ännu mer konkurrens, säger Johan Tolinsson. Det ser man ju redan nu att det jobbas mer eller mindre dygnet runt i Stockholm. Kvällar, helger, det bankas överallt. Man vill inte ens veta hur de som jobbar där har det. Det är en läskig utveckling.
Men valår eller inte, en fråga svävar över alla andra denna brinnande sommar. Och den berör inte bara byggnadsarbetare.
– Klimatfrågan måste komma fram mer. Vi kan sitta och pladdra om annat, men det spelar ingen roll. Miljön är den enda frågan som är viktig för framtiden. Jag är faktiskt orolig, säger betongarbetaren Lennart Torsson.